نهاد خانواده مهمترین و اثرگذارترین نقش را در تربیت نسل منتظر دارد و مادران کانونیترین نقش را برعهده دارند.با اشاره به رهنمودهای مقام معظم رهبری در دیدار با بانوان مبنی بر احیای نگاه احترام آمیز به زن و تاثیر زنان در تربیت نسل منتظر افزود: باید یکسری رویکردها برای تربیت نسل منتظر به لحاظ تربیتی که مهمترین آن در نهاد خانواده شکل میگیرد تعریف شود که زنان نقش اهم در این زمینه دارند چون تربیت نسل منتظر در خانواده و توسط بانوان شکل میگیرد.
انتظار حرکت، پویایی و آمادگی لازم برای رسیدن به آیندهای بهتر است. بنابراین انتظار پویا باید منجر به تربیت نسل منتظر شود و اگر این اتفاق بیفتد یک منتظر واقعی برای این حرکت عظیم و آیندهای سرشار از خوبیها تربیت خواهد شد.«آنچه در سخنان ائمه (ع) مشاهده میکنیم این است که انتظار باید همراه با حرکت بالنده، رشد و پویایی باشد» این انتظار بدون تردید در تربیت نسل منتظر نقش بسزایی خواهد داشت زیرا انتظار به معنای چشم به راهی همراه با امید و تلاش است که به تربیتی آگاهانه و پیش برنده منجر میشود.از لحاظ تربیتی، تربیت نسل منتظر یعنی فراهم کردن زمینههای رشد و بالندگی استعدادهای آدمی که انسان را برای فهم معانی برجسته و بالاتر در ادامه زندگی آماده میکند.«درک مفهوم بندگی خدا جز در سایه حکومت عدل مهدوی و قرار گرفتن در زمره یاران آن ذخیره الهی و راهی جز انتظار صحیح ندارد» وقتی سخن از تربیت نسل منتظر میشود منظور این است که افرادی برای آن حکومت عدل جهانی مهدوی تربیت شوند و خود را آماده ظهور آن حضرت و پیوستن به سپاه او کنند.
تربیت چنین نسلی به لحاظ تربیتی در نهاد خانواده شکل میگیرد و بانوان مهترین نقش را در این کانون مقدس دارند، زیرا هم به لحاظ عاطفه و محبت و هم به لحاظ رسالتی که در نظام خانواده دارند در تربیت نسل منتظر کانونیترین نقش را بر عهده دارند.همچنان که مقام معظم رهبری فرمودند هنوز جایگاه واقعی زنان در نظام هستی برای مردم جا نیفتاده و دنیای غرب نگاه ابزاری نسبت به زنان دارد و شخصیت زن به معنای واقعی در جامعه بشری معین نشده است.
تربیت نسل منتظر از طریق نظام خانواده و به ویژه مادران محقق میشود.در این نوع تربیت عواطف و احساساتی همچون عشقورزی، محبت شدید نسبت به محبوب و توجه همیشگی به آن خود را نشان میدهد به عنوان مثال در تربیت نسل منتظر باید در مرحله اول جنبه جذبه و کشش را تقویت کنیم به این معنا که یکی از اساسیترین عوامل ارتباطی بین انسانها که جذابیت ایجاد میکند عاطفه و مهربانی است که در نظام خانواده و تربیت نسل منتظر باید این معنا تقویت شود.
نظام خانواده باید این بعد عاطفی را در فرزندان به شدت تقویت کند تا در شرایط آرمانی حکومت امام عصر(عج) این جنبههای عاطفی قبل از حضور آن حضرت در نسل منتظر نهادینه و تقویت شود تا بتواند خود را در کنار امامی که همه مهربانیها و زیباییها را در وجود خود دارد قرار دهد.
تقویت بعد دوستی نسبت به امام عصر (عج) از دیگر ویژگیهای تربیتی در تربیت نسل منتظر می باشد و باید در بین نسل منتظر و امام عصر(عج) آن دوستی و محبت الهی حاکم شود و هرچه رتبه محبت بالا باشد اثر آن در دفاع و اعمال انسان بیشتر خواهد بود و رضایت آن حضرت را تامین خواهد کرد.
موضوع دیگر تقویت بعد ولایت پذیری و پیوند درونی به لحاظ اعتقادی نسبت به امام زمان(عج) است، یعنی نسل منتظر باید یک رابطه ولایی و حقیقی با امام خود برقرار کند. چرا که پیوند و ارتباط عمیق با امام عصر(عج) از مشخصههای امت اسلامی است و پایههای این مسئله از نهاد خانواده و تربیت نسل منتظر مستحکم میشود.
مرحله آخر در تربیت نسل منتظر ایجاد عشق ماندگار به آخرین ذخیره الهی است.این آخرین مرحلهای است که تمام محبتها، ولایت و پیوندها در نهایت تبدیل به یک عشق حقیقی و ماندگار میشود و نسل منتظر خود را برای رسیدن به آن روز موعود آماده کرده و لحظه شماری میکند.
باید این عشق ماندگار به روز موعود و ظهور امام عصر(عج) را در جامعه منتظر احیا کنیم که احیای آن با انجام واجبات، ترک محرمات، دوستی با دوستان آن حضرت و دشمنی با دشمنانشان، رعایت اخلاق نیک، تقویت دوستی و علاقمندی به ایشان، توسل و ارتباط دائم با آن حضرت ایجاد میشود.